24 oktober 2019

Laga mat komponerad av Årets kock!

Martin bjuder på sina recept från vårt hälsoevent

Vid vårt hälsoevent "Minska risken för cancer" i Växjö Konserthus, lagade Årets kock Martin Moses tre rätter på kvällens tema. Publiken kunde följa det hela på storbildsskärm.
Martin delar nu med sig av recepten på rätterna han lagade plus ett recept på rätten som han presenterade lite kort men inte hann tillaga. Smakprovet som publiken fick finns också här. Så nu kan du laga rätter komponerade av Årets kock. Lycka till!


Ugnsbakad kolja med ljummen tomatsallad, pepparrot, rå broccoli och rostade frön.

4 port

500 g Koljafilé

4 st Kvisttomater

20 st Cocktailtomater mixade färger

Salt

Olivolja

Strösocker

2 st Salladslök

5 cm Pepparrot

1 st Broccoli

2 msk Linfrö

2 msk Solrosfrö

Dela kvisttomaterna i 3 skivor, Strö på 2 del socker och 1 del salt, olivolja och torka på smörpapper i 100c ugn i ca 3 tim. Halvera cocktailtomaterna och skär salladslöken tunt. Vänd ihop varma bakade tomater med rå och salladslök, smaka av med salt och vinäger och servera ovanpå fisken. Skala broccolistammen och hyvla tunt. Vänd i olivolja och salt vid servering. Rosta fröerna i olivolja tills de poppar och riv pepparrot över.

Dela fisken i 4 portioner, salta och låt stå i rumstemperatur 30min. Baka färdigt i 100c ugn till 45c i kärntemp.


Svarta bönbiffar med chili och citron, krospig sallad på morot, rödkål och korinader med sultanrussin och avokadodipp.

4 port

400 g Kokta svarta bönor

120 g Sojabönor

1 tsk salt

2 msk Sweet chilisås

1 msk Srirachasås

Saft och zest från 1 citron

0,5 dl Ströbröd

2 tsk rökt paprikapulver

Krossa de svartabönorna grovt och hacka sojabönorna. Blanda i kryddorna och sist ströbrödet. Forma till jämnstora biffar och stek i het panna.

2 st Morot

50 g Rödkål

1 msk Fisksås

1tsk Sesamolja

½ Kruka koriander

0,5 dl Sultanrussin

Salt

Skala och hyvla morötterna fint och strimla kålen. Mosa ihop tillsammans med fisksås, sesamolja och salt. Avsluta med grovhackad koriander och sultanrussin.

2 st Avokado

1,5 dl Matlagningsyoghurt

Salt

Saft från ½ citron

Mixad alla ingredienser till en slät kräm.


Kryddbakad sötpotatis med ingefärsbakad lax, hyvlad zucchini i "pesto" på persilja och pumpakärnor.

4 port

500 g Sötpotatis

1 tsk Salt

2 msk Olivolja

2 msk Vitvinsvinäger

1 tsk Malen korianderfrö

1 tsk Krossad  rosépeppar

50 g Ingefära

Saften av 1citron

1 dl Rapsolja

Skala och skär ner potatisen. Vänd i kryddorna , olivolja och vinäger och rosta i ugn 175c ca 30 min till mjuka. Mosa med potatisstomp tillsammans med 2msk vatten och ev. mer salt och vinäger.

300 g Laxfilé utan skinn.

50 g Ingefära

Saft från ½ citron

1 dl Matolja

Salt

Mixa ingefära och citron tillsammans med oljan. Tärna laxen i jämnstora bitar. Salt, smaksätt med ingefärsoljan och baka i 125 ugn till 4-5min.

30 g Bladpersilja

20 g Spenat

1 dl Olivolja

50 g Pumpakärnor

10 g riven parmesan

Salt

1 st Zucchini

Mixa persilja, spenat och olja i matberedare till grov massa. Sist i med pumpakärnor, parmesan och salt. Hyvla zucchinin tunt på längden och vänd runt i peston vid servering.

Serveraras med yoghurt.

Den här rätten saknar vi bild på eftersom tiden inte räckte till för att laga den under kvällen.

Gratäng på rödbeta och rödlök toppas med sallad på höstäpple, hasselnötter och rucola

250 g Rödlök

250 g Bakpotatis

500 g Rödbeta

2 tsk Salt

1 tsk Socker

1 tsk Balsamvinäger

0,5 dl Bovetemjöl

2 dl Matlagningsgrädde

30 g Riven parmesan

2 st Svenska äpplen

½ Påse rucola

0,5 dl Rostade hasselnötter

Olivolja

Vitvinsvinäger

Skala och skiva grönsakerna i 0,5cm tjocka skivor, stek löken tillsammans med sockret och saltet. Blanda ihop grönsakerna med vinäger, grädde, bovete och toppa med riven parmesan. Baka i 175c ca 1h tills mjuk. Tärna äpplet och blanda ihop med hackade hasselnötter, rucola, salt och vinäger. Servera ovanpå gratängen.


Picklad svamp med grovmosad jordärtskocka, rostade frön, krasse och körvel.

4 port

200 g Jordärtskocka

Olivolja

200 g Svamp vild eller odlad

0,5 dl Ättika

0,5 dl Socker

1 msk Solrosfrö

1 msk Linfrö

1 msk Pumpakärnor

1ask Kryddkrasse

½ Kruka körvel

 

Skala och koka jordärtskockan mjuk. Mosa med gaffel tillsammans med salt och olivolja. Skär ner svampen och koka upp den i en lag på 0,5dl ättika, 0,5dl socker, 1dl vatten. Rosta fröerna i olivolja tills de poppar, salta. Toppa med skuren krasse och plockad körvel.