När du äter och fikar hos Evi och Micha gör du cancervården i länet
en välgärning

Det vilar en spänd förväntan när vi hälsar på i Café am Park vid Elinge Älgpark, knappt två mil söder om Ljungby. Tre älgar är dräktiga och vilken dag som helst ska kalvarna se dagens ljus och efter en timme stå på egna vingliga ben. Helst före 14-17 maj då det blir ”älgkalvsläpp” med många nyfikna besökare. På lördagen blir det lite extra barnaktiviteter med ansikts- och porslinsmålning.

Vi är där av en speciell anledning, ett helt unikt samarbete med Evi och Micha. I våras ringde Micha och ville att vi skulle träffas.

– Vi vill göra något för cancervården, framför allt vården i livets slutskede, och min vän Sven Rosenkvist på lasarettet i Ljungby tyckte att jag skulle kontakta er, berättar Micha.


Vi har det vi behöver – nu vill vi ge

Efter ett trevligt möte tog vi varandra i hand som bekräftelse på ett samarbete som inleddes direkt och som inte har något slut så länge Micha och Evi orkar och vill.

– Vi har allt vi behöver och vi känner att vi vill ge. Man kan ge till dem i ett land långt borta men för oss är det mer rätt att ge till något viktigt som finns i vår närhet. Vi ses över en kopp kaffe och kan se varandra i ögonen, menar Micha.


10-20 procent av omsättningen till lokal cancervård

– Evi och jag har bestämt oss för att skänka 10-20 procent av hela vår omsättning, dag för dag, år efter år, så länge vi orkar och kan, förklarar Micha.

– Sen kommer vi att ha lite särskilda aktiviteter som kan ge lite extra. Som nu helgen vid Kristi Himmelsfärdsdag och sen en trevlig sommarfest i början av augusti.


Måste vara unikt

– Det här ett fantastiskt initiativ som måste vara väldigt unikt, säger en nöjd Bengt Martinsson, ordförande i Cancerstiftelsen i Kronobergs län. Vi är givetvis oerhört tacksamma för att det finns människor som tänker på oss och tycker att det vi gör är så bra och viktigt.


Göra en utflykt Kristi Himmelsfärds-helgen

– När Micha ringde mig första gången och med sin härliga tyska brytning, berättade om deras planer, blev jag både förvånad och glad, säger Göran Palmquist, sekreterare i stiftelsen.

– För varje gång jag träffar de här härliga människorna känns samarbetet både roligare och mer givande, menar Göran. Jag ska försöka vara på plats på lördag den 16 maj på eftermiddagen för att svara på frågor och berätta om Cancerstiftelsen. Pengarna som kommer in den helgen öronmärker vi till åtgärder som kan relateras till barn och cancer enligt Micha och Evis önskan.


Ät gott och gör gott

Nu hoppas vi att alla i Ljungby och i hela länet passar på att besöka Café am Park och Elinge Älgpark den här sommaren. Njut av en Älgburgare, en kopp kaffe och en våffla, och bidra samtidigt till en god sak.

Tillbaka till Arkiv 2015