Livslust i ord och toner fick nästan taket att lyfta i den fullsatta kyrkan

Det var nog ett tag sedan kön ringlade så lång framför kyrkporten i Hjortsberga. Och besökarna fick verkligen en upplevelse som de sent kommer att glömma. Det vittnade de stående ovationerna om när Gabriellas sång hade tonat ut. Vi som var där kan bara tacka Gunder Karlsson för initiativet och en fantastisk kväll.

Ett rofyllt och vårligt fågelkvitter fyllde kyrkorummet när Linda Pettersson inledde med ”Tänk att få vakna” och satte den stämningsfulla tonen på det högklassiga artisteri som bjöds den här aftonen.

Ingmar i berättartagen om saxofonförbud

Ingmar Nordström rev ner skratt när han sedan berättade om hur Stalin förbjöd saxofonen i Sovjet när det begav sig. Och hur den modige Sjostakovitj trotsade detta och skrev ”Vals nr 2” för just saxofon, ett stycke som Ingmar och Bo Jansson lämpligt nog spelade.

Talangfulle Gabriel Cárcamo sjöng sedan ”Just the way you are” och den härliga Hjortsberga Gospelkör fortsatte Michael Wiehes ”Utan dej” och som det svängde.

Vi vill tacka för LInda

Sen får Arja Sarjonmaa och alla andra som försökt ursäkta, den tolkning av ”Jag vill tacka livet” som Linda bjöd på, för den står i en klass för sig. Vi ska istället tacka för att Linda valt att flytta hit så vi får möjlighet att se och höra henne oftare.

Gabriel och hans kompis Casper Sandberg körde sen sin egenkomponerade låt ”Överlever” som lät riktigt bra. Linda fortsatte sedan att dominera när hon visslande showade tillsammans med orkestern och fick publiken med sig i klassikern Bobby McFerrins ”Don´t worry, be happy”.

Melodifestivalvinnaren

Gospelkören fortsatte svänga och gunga med ”Vingslag” och ”You raise me up” innan Gabriel och Linda med värme framförde ”Kärleksvisan”, skriven av bland andra Sarah Dawn Finer.

Den är inte så lätt att sjunga, Melodifestivalvinnaren ”You” men underbarnet Gabriel bemästrade den helt och gjorde en härlig version av den heta låten.

Elisabeth fick oss att tänka efter och att inse

En av kvällens stjärnor var utan tvekan programledaren Elisabeth Cárcamo Storm som band ihop den allra vackraste bukett med sina funderingar kring livslust, tro, hopp och kärlek. ”Oftast är det de små sakerna i vardagen som gör livet värt att leva. Ibland kan det vara svårt att se det vackra, men det finns där och lusten till livet finns där men vi måste hjälpas åt att upptäcka den och hålla den vid liv. Vi måste påminna varandra om att livet är underbart och du är underbar, trots allt.”

En stämning som gick att ta på

Gabriellas sång gemensamt framförd blev en rörande final på den här gripande och lustfyllda kvällen. Det blev stående ovationer som givetvis frammanade ett extranummer av Ingmar och Bo, ”Amazing Grace. En talande beteckning på det fick uppleva den här kvällen.

En smakfull avrundning

Som om inte musiken, sången och de vackra och tänkvärda orden vore nog, när den redan belåtna publiken vandrade ut ur kyrkan fick var och en varsin chokladkaka för att njutningen skulle vara ända hem. När hände det senast?

Storartad kollekt 34 358 kronor plus en knapp

Kollekten säger nog en del om vad publiken tyckte om konserten och kanske en del om att den lokala cancervården är viktig. Hursomhelst inbringade kollekten 34 358 kronor .

PLUS EN KNAPP! Den återfås mot beskrivning.

Gunder samlade in 120 000 kronor

Den generösa kollekten gjorde Gunder glad och det innebär att han på den här kvällen samlat in sammanlagt 120 000 kronor till Cancerstiftelsen i Kronobergs län. Det ska tilläggas att alla medverkande har ställt upp gratis för den goda sakens skull.

– Ja, vad ska man säga om människor som Gunder. Det är ju helt fantastiskt att vi får ta emot dessa pengar som kommer väl till användning för att ytterligare förbättra cancervården i länet, säger Bengt Martinsson, ordförande i stiftelsen.

– Och vilken kväll det blev, jag tror inte jag upplevt något mäktigare sedan jag blev ordförande, menar Bengt. Och  jag vill rikta ett särskilt tack till alla som ställt upp gratis för att göra detta möjligt.

En ovanlig syn när kön ringlade lång i god tid utanför kyrkan, men allt gick lugnt och sansat till.

"Jag vill tacka livet" i Lindas tolkning som framkallade både rysningar och välbehag, ett av kvällens måsterverk.

Den evigt unge Altmeister Ingmar Nordström var på strålande humör och berättade både roliga och intressanta historier.

Det här är grabbarna som vet hur man kramar ur det bästa ur en saxofon, Ingmar och Bo i Sjostakovitj "Vals nr 2".

Visst ser det ut som även altartavlan gillar när Gabriel sjunger "Just the way you are".

Det svängde verkligen om den härliga Hjortsberga Gospelkör, ett gäng tjejer med röstresurser som hette duga.

Gabriel och hans kompis Casper med sin egen låt "Överlever".

Linda drar med sig publiken och orkestern när hon spexar och visslar i ännu ett höjdarnummer, "Don´t worry, be happy".

"Kärleksvisan" i en fin version av Gabriel och Linda.

Melodifestivalvinnaren "You" kräver sin man, det fixade Gabriel med viss ansträngning.

Elisabeth Cárcamo Storm trollband publiken när hon vävde ihop musiken och sången med tankar om Livslust.

Den stämningsfulla finalen med "Gabriellas sång" och visst kunde man se en och annan tår i publikhavet.

Med en blombukett hyllas Bo Jansson för sin insats under kvällen, det var Bo som arrangerat musiken denna afton.

En mycket tacksam ordförande i Cancerstiftelsen i Kronobergs län, Bengt Martinsson, uttrycker sin uppskattning för Gunders initiativ och till alla som gjort kvällen möjlig.

Tillbaka till Arkiv 2013