Vem får bära den klassiska kronan i år – i oktober går startskottet för Växjö Lucia 2015!

Föreningen Växjö Lucia har varit igång med förberedelserna ända sedan senvåren men nu blir det allt intensivare för att nå höjdpunkten den 13 december och som vanligt går hela överskottet från evenemanget till Cancerstiftelsen i Kronobergs län.

– Att vara en del av luciatåget är en upplevelse för livet, menar Amanda Johansson, förra årets lucia. Det är både jobbigt, roligt och lärorikt på samma gång.

Växjö Lucia handlar egentligen om tre perioder. Först söker man kandidater under oktober, sen blir det omröstning i november och till sist själva lussandet i första halvan av december.


Sju tjejer får chansen

Den andre oktober drar annonseringen efter kandidater till Växjö Lucia igång. Du kan anmäla dig själv eller någon annan, men den du anmäler måste vara vidtalad och verkligen vilja detta.
Som kandidat måste du vara minst 16 år och har du sångröst är det bra men inget krav. Det tar en hel del av din tid men de tjejer som varit med de två senaste åren har visat att det går att kombinera med t.ex studier och skolorna är oftast positiva till elevernas medverkan.

Bland alla ansökningar väljs ett femtontal ut som intervjuas och av dessa väljs sedan de sju kandidaterna som går till en allmän omröstning.


Omröstning, träning och presentationer

Nu blir det fotografering och annonsering med bilder, nytt för i år är dessutom presentation av var och en i Smålandsposten. Samtidigt börjar träningen, mycket luciasång, hur luciatåget går och agerar. Tåget kompletteras med 10 körtjejer.

Kandidaterna gör sina första besök för att locka röster och samla in pengar. Allt från VIDA Arena och hockeymatch till Samarkand och på stan, julskyltningssöndagen är den stora finalen för omröstningen.
Själva röstningen sker via sms, kupong i annonserna, röstsedel som kandidaterna delar ut och via e-post.


Spänd väntan bakom gardinen den 2 december

När alla rösterna räknats har Växjö en Lucia 2015 som kan förvänta sig ett besök framåt kvällskvisten den 2 december. De sex ”tvåorna” blir nu tärnor i luciatåget.

Själva kröningen görs av landshövding Kristina Alsér på residensets balkong lördagen den 12 december kl 16.00.
Den här tiden är fylld av framträdanden både i handeln och på företag och organisationer.


Nytt för året – Växjö Luciakonsert på Palladium

I år hälsar Föreningen Växjö Lucia välkommen till en luciakonsert på söndagseftermiddagen den 13 december kl 16.00 på Palladium med flera lokala artister, vilka återkommer vi till inom kort.


Smycken och något att minnas

Växjö Lucia 2015 får ett speciellt smycke som ett litet tack. Tärnorna får också ett liknande smycke. Förutom en massa glada skratt och tidiga morgnar får du också minnen och erfarenheter för livet.
Att genomföra en sådan resa i en grupp tillsammans med andra, att prestera under ibland intensiva förhållanden, kan vara en bra punkt i ditt CV när du söker jobb.


Sist men inte minst – du gör en väldigt god gärning

Föreningen Växjö Lucia har bestämt från början att allt överskottet ska gå till den lokala cancervården och lokal forskning om cancer, genom Cancerstiftelsen i Kronobergs län. Det är tack vare din insats i luciatåget som vi får in pengar när luciatåget framträder, eller när du ibland går runt med en egen insamlingsbössa.
Förra året blev det nästan 90 000 kronor. I år siktar Föreningen Växjö Lucia på att det ska bli sexsiffrigt.

Från förra årets luciafirande.

Bilden lånad av Växjö Lucia. Foto: Johanna Ursjö

Tillbaka till Arkiv 2015