Joakim och Kristina lyste av glädje när de tog emot 150 000 kronor var och berättade om sin forskning

Ösregn och höstrusk utanför, men innanför Domkyrkans portar flammade stearinljusen och höstglädjen var påtaglig. Den delades av stipendiaterna Kristina Lagerstedt och Joakim Örtegren och drygt 200 i publiken som valt att övervara den enkla men nog så traditionella och viktiga utdelningsceremonin med efterföljande underhållning.

Leif Adolfsson, Växjö Domkyrkas nyutnämde kaplan, hälsade välkommen innan han lämnade över till Göran Palmquist, styrelseledamot i Cancerstiftelsen i Kronobergs län. Göran berättade om sin arbetskamrat Ulla-Britt Hansson som grundade stiftelsen innan hon dog i cancer.

– I den här pärmen finns Ulla-Britts anteckningar från den här tiden. Vi arbetar helt enligt hennes riktlinjer i vår vardagliga verksamhet, hennes vilja och ambition gäller fortfarande. Jag var inte med från starten men jag log lite när jag hittade mitt namn, lite snett skrivet i kanten på en av de tidiga sidorna i pärmen. Hon fick nog sin vilja igenom till slut med det också när jag står här idag, det känns som hon är med oss ikväll, beskrev Göran Palmquist.

– Den lokala forskningen på lasaretten i Växjö och Ljungby är oerhört viktig. Inte bara för resultaten som kommer cancerdrabbade till del, utan framför allt för att det blir attraktivare för duktiga specialister att jobba här. Ju fler vi kan locka hit desto mer höjer vi nivån på den lokala cancervården, förklarade Göran.

Därefter bad han de bägge stipendiaterna att komma fram. Först berättade Joakim Örtegren om sin vetenskapliga studie som kan visa att en ny teknik att ta vävnadsprover på prostata- körteln, gör att man kommer åt även den idag mer dolda främre delen, vilket i så fall innebär betydligt säkrare svar på om där finns cancerceller eller inte. Joakim passade också på att betona vikten av lokal forskning i vårt län.

Kristina Lagerstedt beskrev hur hon hoppas kunna visa att akupunktur kan ge smärtlindring och därmed effektivare behandling och färre biverkningar när änd- och tjocktarmscancer behandlas med kemoterapi.

Bägge uttryckte sin tacksamhet och glädje över Cancerstiftelsen i Kronobergs län för att de nu får den är möjligheten. Göran Palmquist överlämnade diplom och blomster till stipendiaterna som fick rungande applåder som ett stort lycka till med forskningen.

Kvällens värd Leif Adolfsson inledde sedan kvällens underhållande avdelning tillsammans med Ingmar Nordström på saxofon och klarinett och Ingemar Hedberg på dragspel.

Publiken njöt i fulla drag till Leifs sång och kloka ord och dikter. Och givetvis Ingmars märsterliga hantering av sin saxofon, bägge fint understödda av Ingemars dragspel. Tove Jansson och Erna Tauros ”Höstvisa”, ”Skynda dig älskade, skynda att älska…”, ”You Raise Me Up” och inte minst avslutningen med ”Anthem” ur Björn och Bennys musikal Chess.

Den frivilliga kollekten inbringade ca 5 750 kronor beroende på Eurokursen.

Egentligen var det bara en sak som kunde varit bättre, det borde varit fullsatt i kyrkan den här söndagskvällen. Tack alla ni som kom och tack alla ni som medverkade och ställde upp utan ersättning för Cancerstiftelsen i Kronobergs län.

Tillbaka till Arkiv 2013