Gåshud och glada skratt när livslusten stod för stämningen i Virestad kyrka

– Magiskt, underbart, förtrollande, proffsigt, roande, välkomponerat är bara några av alla de lovord som trillar in i mail och sms, säger Elvi och Sölve Johansson i Virestad. Paret som gjort grovjobbet bakom den lyckade välgörenhetskonserten som inbringade drygt 120 000 kronor till Cancerstiftelsen i Kronobergs län.

Magnus Hedin hälsade välkommen och satte direkt den mjuka fina ton av omtanke och förväntan som kännetecknade resten av kvällen, innan han lämnade över till Ingmar Nordström och Magnus Björkman som lämpligt nog inledde med ”Våren” av Grieg. Och dessutom konstaterade att de var släkt, förmodligen bryllingar.

Redan nu ska vi lyfta fram Magnus Björkmans stora roll som programansvarig och lysande pianoackompanjantör (fint ord), all heder till hans insats.
Ingmar roade sedan publiken med historien om Vilhelm Petersson Berger och hans recension av saxofon som instrument, ”det låter som en råmande mjölkstinn ko”. Han kallades för ”Arger” och jag lovar att varje gång jag spelar framföra ett stycke av honom, ikväll blir det ”Frösöblomster”.

Johan Wirell satte sen ribban med sin mäktiga röst med ”Jungfrun under lind” och ”Sommarnatt” innan Fantomen, John Martin Bengtsson, briljerade i paradnumret ”The music of the night” ur musikalen Phantom of the opera. John Martin fortsatte med Ted Gärdestads, vackra ”För kärlekens skull”.

Mer Gärdestad blev det med svängiga ”Låt kärleken slå rot” med Martin Rydén och kören innan Vendela Björkman tog över kören i ”Stjärnorna tindrar och lyser i mörkret” och ”Hör mina ord” ur Människan och skapelsen.

Ingmar spelade ”Etude for Franca” och ”Kärleksvals” innan det var dags för en av kvällens höjdpunkter, Bob Dylans ”Bara om min älskade kommer” suveränt framförd av syskonen Björkman, Vendela, Ludwig och Gustaf. Wow!

Två låtar av Benny Andersson stod på tur ”Jag har en dröm” med Virestad-Härlunda kyrkokör och mäktiga ”Anthem” ur musikalen Chess, med John Martin, som sedan trollband publiken med ”What a wonderfull world”.

Dags för rejäl temphöjning när Ingmar plockade fram klarinetten och spelade ”Säkkijärven polka” så Magnus hade fullt sjå att hänga med. Därefter ”Klarinette-polka” och publiken klappade takten.

Sen väntade ståpäls igen när Johan fyllde kyrkrummet med först ”Tonerna” och sedan ”Dein ist mein ganzes herz” ur Lehars operett Leendets land.

Efter en mycket välförtjänt avtackning utförd av Göran Palmquist, sekreterare i Cancerstiftelsen i Kronobergs län, blev det ett extranummer som alla, även publiken, sjöng, ”Amazing grace”.

Att sätta ord på den upplevelse som en sån här kväll ger är i det närmaste omöjligt. Till och med ljud och ljus fick beröm av artisterna.

–Jag känner mig både rörd och tacksam för att jag fick dela den här kvällen med er och stort tack för den generositet ni visat vårt arbete med att förbättra cancervården lokalt, sa Göran Palmquist.

– Det går bra att lägga ett extra bidrag när du går ut om du känner för det, påpekade Magnus Hedin. Och det gjorde man, drygt 17 000 kronor närmare bestämt. Helt fantastiskt!

Magnus Hedin gratulerade alla som valde konserten före TV-soffan. Ni visar att ni vill något mer.

Bryllingarna Ingmar Nordström och Magnus Björkman är samspelta.

Johan Wirell lämnade ingen oberörd på hemmaplan med sin mäktiga stämma.

Fantomen, John Martin Bengtsson, framkallade gåshud i bänkarna

Martin Rydén och kören fick kärleken att slå rot med hjälp av Ted Gärdestad.

Vendela, Gustaf och Ludwig tolkade Bob Dylan på ett magiskt sätt.

Den här kvällen kunde kyrkan varit dubbelt så stor och ändå fylld till sista plats.

Tack för att ni kom!