Bärbara ultraljudsapparater till Palliativa teamet

1 november, 2022

Palliativa teamet i Växjö och Ljungby får varsin transportabel ultraljudsapparat

Cancerstiftelsen i Kronobergs län har bekostat och utrustat Pallia teamet i Växjö och Ljungby med varsin bärbar ultraljudsapparat. Fördelen är att en rad undersökningar nu kan göras i hemmet vilket underlättar och sparar både tid och kraft för de inblandade.

Det kan röra sig om att upptäcka västskeansamlingar i buken eller lungorna, att se om urinblåsan är full och en kateter ska sättas. Man kan bedöma om det finns proppar i benen. 

Nu slipper patienterna att åka till lasarettet med allt vad det innebär med transport, väntetid, oro och kraftansträngning. Tack vare de här mobila apparaterna kan undersökningar göras i den trygga hemmiljön istället. 

– Det här är ett utmärkt exempel på hur vi omvandlar gåvor till en ännu bättre cancervård, säger Göran Palmquist sekreterare i Cancerstiftelsen i Kronobergs län.

– Och det är ett plus att vi kan förse både Växjö och Ljungby med den här utrustningen till glädje för patienterna som vårdas i hemmet. Vi ser kostnaden på drygt 80 000 kronor som ett värdefulllt bidrag till nytta för kronobergarna.