Burskapsägande Borgerskapet skänkte 10 000 kronor
Göran Hegborn, Burskapsägande Borgerskapet, överlämnade 10 000 kr till Bengt Martinsson, Cancerstiftelsen i Kronobergs län. Även ProLiv och Bröstcancerföreningen Kronoberg mottog donation.
Det minst sagt anrika Burskapsägande Borgerskapet fortsätter traditionen med donationer
År 1342 fick Växjö stadsrättigheter och borgerskapet i form av köpmän och hantverkare var de som skötte och finansierade samhället och gav tillstånd till verksamheter.
Då var Växjö en liten by vid nuvarande Stortorget, med Linnégatan som gräns i öster, Växjösjön i sydväst, Bäckaslöv i söder och Hov norrut.
För att komma in och sälja sina varor fick man betala tull vid de här tullhusen som vid Norrtull. Fyra stadshus anlades varav Stadshotellet var ett.
1863 avskaffades ståndsriksdagen och drätselkammaren tog över och fri etableringsrätt infördes i Växjö stad. Tre år senare donerade borgerskapet Bäckaslövsområdet och Stadshotellet till staden.
Än idag lever borgerskapet kvar i föreningen Burskapsägande Borgerskapet och donationer görs till många olika ändamål med Växjöanknytning. Vid sällskapets årsmöte fredagen den 12 april var vi inbjudna för att berätta om hur Cancerstiftelsen i Kronobergs län utvecklar den lokala cancervården.
Vår ordförande Bengt Martinsson berättade om vår verksamhet och fick som tack ta emot en gåva på 10 000 kr från den anrika föreningen inför ett 80-tal medlemmar som innehar det så kallade Burbrevet.