En dag dog Hannah, alla andra dagar levde hon

29 september, 2022

En fin kväll med både skratt och tårar

Patrick Ekwall kom till Växjö Teater för att samtala om tiden då hans fru Hannahs blev sjuk i cancer. Om cancerbeskedet och hoppet om tillfrisknad som blev till sorg och saknad när Hannah gick bort i bröstcancer i februari 2021. Med Patricks nya bok ”En dag dog Hannah, alla andra dagar levde hon”, som utgångspunkt.

I ett öppet samtal med Lisa Syrén delade han med sig om hur det var att mista sin livspartner. Om hur man berättar för sin sjuåriga dotter att hennes mamma inte längre finns kvar hos dem.
Om jobbiga känslor men också om hur han går vidare tillsammans med dottern Tindra. Att man måste leva sitt liv på ett bra sätt och inte leva i sorg, ett ord som Patrick hatar.

”Jag är igen läkare eller psykiatriker eller någon som vet hur man ska hantera sjukdom och sorg, jag kan bara berätta om hur jag har upplevt det och hur jag har gjort för att ta mig vidare”, sa Patrik.

Patrick och Hannah var båda öppna med Hannahs cancer och berättade för sina följare på Instagram om vad som hände under sjukdomstiden. För dem var det viktigt att kunna prata öppet om detta.
Patrick berättade att han har fått många kommentarer och tack för att han delar med sig om sina upplevelser och erfarenheter i en svår situation. Han vill också visa man kan gå vidare och inte leva i sorgen, även om saknaden alltid kommer att finnas där, utan göra det bästa av sitt liv. Det hade Hannah velat för sin familj.
Att det var mycket känslor i salongen nästan kändes i luften. Det var en stark berättelse som berörde och flera i publiken rördes till tårar.

I den andra delen av samtalet handlade det om Patricks jobb som sportjournalist. Från första jobbet på Kvällsposten i Malmö, sedan starten av landets första lokala sportnyheter ”Skånesporten” på TV4 Skåne och till jobbet på TV4 i Stockholm. Och numera som frilansjournalist. Patrick berättade intressanta och roliga historier från sportens värld. När Lisa Syrén ställde frågor om olika sportprofiler fick publiken bl.a höra hur det är att träffa och prata med Zlatan, vilket ibland inte är det lättaste om han inte är på humör.

Det var fin en kväll med både allvar och glädje.

Alla biljettintäkter från kvällen går till cancervård och forskning i länet genom Cancerstiftelsen i Kronobergs län. Evenemanget var ett samarbete med Palliativt centrum, Linnéuniversitetet i Växjö.

Tack till biljettkiosken.se för att ni bidrog till vårt evenemang.


Bengt Martinsson, Cancerstiftelsens odförande, hälsade publiken välkommen till Växjö Teater.


Femtio kronor per bok gick till Cancerstiftelsen i Kronobergs län, när Patrick sålde och signerade sin bok.