Intressant och glädjande om immunterapi på Världscancerdagen

6 februari, 2018
En glad och frisk Ingmar Nordström berättade om sin cancer

Kvällen inleddes mäktigt av Ingmar Nordström tillsammans med Viking Olsson på piano och Jens Linder hälsade alla välkomna till Världscancerdagen i Växjö domkyrka.Ingmar och Viking fortsatte att bjuda på njutbara musikaliska upplevelser, saxofon och piano i magisk samklang.

 ”Jag är frisk och glad” förklarade Ingmar Nordström, som berättade om sin sjukdom. Ingmar drabbades av cancer i urinblåsan 2004 och gick igenom många behandlingar med cellgift och strålning. För några år sedan dök det upp en fläck på armen som visade sig vara malignt melanom. Detta spred sig till lymfkörtlarna och ett tag såg det dystert ut. Men Ingmar fick höra talas om immunterapi och påbörjade en behandling. En åtgärd som visade sig vara mycket lyckad. Med täta kontroller och fortsatt behandling finns det idag inget kvar av tumörerna.
När Ingmar pratade om sin cancer var det knäpp tyst i Domkyrkan, den omtalade knappnålen hade hörts.  

Göran Carlstedt, onkolog och vice ordförande i Cancerstiftelsen i Kronobergs län, berättade om hur immunterapi fungerar. Han inledde med en kort förklaring om hur vårt immunsystem fungerar.
Om hur immunförsvaret i vår kropp tar hand om och förgör det vi alla angrips av varje dag som virus och bakterier, sådant som kroppen inte känner igen.
Det kan också bli fel i immunsystemet och då angriper immunförsvaret den egna kroppen, man får en autoimmun sjukdom,  som t.ex reumatism.  
När cancerceller uppkommer tolkar inte alltid kroppen dem som inkräktare och därför kan de fortsätta att växa. Med immunterapi kan man ”sätta fart” på immunsystemet och rikta det mot cancercellerna, detta kan då få kroppen att hjälpa till och få den att angripa cancercellerna.

Den här typen av behandling passar inte för alla sorters cancer utan framför allt mot blodcancersjukdomar, cancer i urinblåsan och malignt melanom. Den fungerar inte vid de vanligaste cancersjukdomarna som bröst- prostata- och tjocktarmscancer.
Göran berättade att immunterapi är ett stort framsteg inom cancervården och om sin glädje av att få vara med och arbeta som läkare med de nya möjligheter att behandla cancer som detta innebär.

Ingmar Nordström kryddade kvällen med  små underhållande historier om Astri och Evert Taube, Frithiof Nilsson Piraten och Gustaf Fröding, mellan musikstyckena.
 
Gustaf Fröding, som i en recension för många år sedan hade skrivit hemska saker om vad han tyckte om saxofonen, fick nu i sin himmel höra hur det lät när Ingmar spelade hans musik på just det instrumentet. Att det lät fantastiskt vackert hörde alla vi som var i domkyrkan och vi tror att även Fröding skulle ändrat uppfattning om han hade hört Ingmar spela.


Jens Linder hälsade först välkomna och avslutade senare kvällen med tankar och bön för dem som är sjuka och för dem som arbetar i cancervården.


Vi fick intressant information från Göran Carlstedt om vårt immunförsvar och vad immunterapi innebär.


Ingmar Nordström och Viking Olsson stod för den fina underhållningen.


Kvällens medverkande tillsammans med några av arrangörerna.