Minska risken för cancer

23 oktober, 2019

Vilken fantastisk kväll det blev! Inspirerande föreläsningar och spännande matlagning på storbildskärm.

Kvällen började med att vår ordförande Bengt Martinsson hälsade publiken välkommen, sedan tog presentatören, Anne Marchal över och höll i trådar under resten av programmet.

Anne är nyligen behandlad för cancer och friskförklarad. Hon berättade om hur det var att tappa håret och få en hjärna som inte alltid fungerar som man är van vid. Att tappa håret hade varit en stor sak innan det verkligen hände men nu, i form av en peruk, åkte det av inför publiken och fick sen ligga kvar i ett hörn på golvet.

Anna Ottosson, leg.dietist och expert på mat och cancer, berättade för oss om kraften i maten. Och vilken kraft det är! Enligt WHO kan 30-35 % av all cancer och även andra sjukdomar som diabetes, hjärt- kärlsjukdomar undvikas genom att vi gör bättre och medvetna val. Vi behöver inte det där ”magiska pillret” som ska hjälpa oss att må bra, det ligger framför oss på tallriken om vi bara vet vilka val vi ska göra.

Ett bra tips från Anna är att varje dag äta grönsaker, frukt och bär i regnbågens färger. Då får man i sig många olika nyttiga ämnen. Känns det mycket? Drick din frukt och dina grönsaker. Gör en smoothie med spenat, avokado, bär och frukt. Det är enkelt och går supersnabbt, det visade Anna när hon mixade ihop en grön smoothie.

Sedan intog Årets kock Martin Moses scenen och lagade tre härliga, nyttiga rätter. Från start till färdig rätt kunde vi följa Martins matlagning på storbildskärm medan de goda dofterna spred sig i Konserthuset. En fjärde rätt blev presenterad men hann inte lagas innan Martin gav sig iväg för att fortsätta förbereda kvällens smakprov till publiken.
Vill du själv laga rätterna så bjuder Martin också på recepten som du hittar här.

Med stor energi och härligt glad kom sedan Leila Söderholm och gav oss goda råd om hur vi ska vara lite snällare mot oss själva. Var positiv mot dig själv redan när du tittar dig i spegeln på morgonen, istället för att se kritiskt på din spegelbild. Var mot dig själv som en glad person är mot andra. Ha mål i livet, något att se fram emot och ta dig tid att dagdrömma ibland för det är viktigt för återhämtningen. Vi har så mycket runt oss hela tiden så vi dagdrömmer inte längre, inte ens när vi sitter på toaletten, där oftast en telefon eller iPad får följa med in.

Leila har själv haft cancer och berättade hur hennes sjukdom begränsade henne men hur hon hittade på olika sätt att röra på sig ändå. Dansa med fingrarna om du inte orkar mer än att sitta, ta en handduk och gör övningar med den, allt påverkar hjärnan positivt och ger dig lust att fortsätta. Om du så bara orkar en enda minut, tänk på att allt vi gör räknas. Tar det emot? Tvinga dig, för motivationen kommer.

Den positiva och inspirerade publiken fick sedan smaka Martins mat i foajén och köpa signerade böcker av Anna och Laila. Och vi kan berätta att trängseln var stor vid de tre borden.

– Vi hoppas och tror att vi sådde några frö som leder till levnadsvanor som ger några år extra och minskar risken för cancer och andra folksjukdomar. Tänk vilka vinster för oss själva och för den delen vården, säger en nöjd ordförande, Bengt Martinsson, Cancerstiftelsen i Kronobergs län.


Bengt Martinsson, ordförande i Cancerstiftelen i Kronobergs län, hälsade alla hjärtligt välkomna till kvällens hälsoevent.


Anne drog av peruken och berättade att hon numera inte brydde sig om att håret trillat av på grund av behandlingarna hon fått.


Härliga färger på maten som skyddar mot cancer och andra livsstilssjukdomar när Anna ger tips om hur vi ska äta på bästa sätt….


…och visar hur vi ska mixa en grön smoothie.


Martin lagar goda hälsosamma rätter under överinseende av Anne och publiken följer på storbildsskärm.


Flera olika saker spelar roll för att vi ska må bra, berättar Leila.


Att orka gå till brevlådan kan vara en seger när man är sjuk och allting tar emot.


Martin har dukat bordet  och publiken är på väg ner för trapporna för ett smakprov.


Det var många som ville ta med sig alla goda råd hem och köpte böcker av Anna…


…och av Leila, som båda signerade för fullt.