Stipendiat 2024

28 oktober, 2024

Kan vanliga operationshandskar rädda livet på vissa cancerpatienter?

Kvinnan bakom forskningen, Kristina Engvall, får Cancerstiftelsen i Kronobergs läns Forskningsstipendium 2024 på 250 000 kronor.

Det handlar om bröstcancer och tjocktarmscancer. Först behandlas den aggressiva tumören men för att förebygga spridning, erbjuds en efterbehandling under fyra månader med kraftfulla cellgifter som taxan eller oxaliplatin.

De här behandlingarna ökar chansen för överlevnad men kan också ge nervskador i händer och fötter i form av kramper, stickningar, domningar och kraftlöshet. Ibland så obehagliga att dosen får sänkas eller behandlingen avbrytas, med sämre effekt som följd och biverkningarna kan upplevas i flera år. I Kronobergs län handlar det om ett 100-tal patienter om året.

Tryck istället för kyla

– Tidigare har man provat kyla för att skydda nerverna och minska symtomen men det är inte bevisat effektivt och dessutom är det svårhanterat och upplevs av av många patienter som väldigt obehagligt, säger Kristina Engvall. Idag finns det ingen annan förebyggande  behandling utan dosen behöver sänkas om symtom uppkommer, vilket det gör hos de flesta patienter. Mindre studier visar att kompression kan ge bra resultat.

– Det här vill jag nu ”skala upp” i en tillräckligt stor studie som klargör om användningen av stödstrumpor och operationshandskar för kompression fungerar kliniskt och ger fler överlevare och mindre obehag till låg kostnad för patient och vårdgivare, förklarar Kristina.

375 patienter i underlaget

En kompressionsbehandling ges 30 min före, under infusionstiden som är 1-2 timmar, och 30 min efter. Insamling av information och data sker från patienter, läkare och genom vibometri som mäter känslighet för vibrationer.

I testen behövs 300 bröstcancerpatienter och för tjocktarmscancer 75 deltagare. Urvalet är slumpmässigt och hälften kommer att utgöra kontrollgrupp som får standardbehandling utan kyla och kompression.

– Det är vår förhoppning att Region Kronoberg vill bli en del av den här forskningen genom att bidra med patientunderlag, säger Bengt Martinsson, ordförande i Cancerstiftelsen i Kronobergs län och Kristina nickar instämmande.

Stort projekt men igång nästa höst

– Klart att jag blev väldigt glad när Bengt från Cancerstiftelsen ringde häromkvällen och berättade att jag är årets forskningsstipendiat 2024. Jag blev medicine doktor i onkologi så sent som i april i år så det känns inspirerande att kunna fortsätta så här, säger Kristina.

Kristina Engvall disputerade vid Linköpings Universitet och jobbar idag som överläkare i onkologi vid Onkologkliniken på Ryhov i Jönköping. Det är en hel del kvar att lösa för det här stora forskningsprojektet men under senare delen av nästa år räknar Kristina med att vara igång,

– Med det här forskningsstipendiet hoppas vi att fler cancerpatienter i vårt län får leva längre och med bättre livskvalitet. Samtidigt som vi anar lite småländsk klurighet i nytänket med användningen av stödstrumpor och operationshandskar. Vi önskar Kristina lycka till och ser fram mot att följa projektet.