Stipendieutdelning 2019

28 oktober, 2019

Storpublik när Maria Ekholm och Fredrik Liedberg tog emot 150 000 kronor var för sin forskning

Leif Adolfsson hälsade välkommen och kunde blicka ut över en välbesatt Växjö Domkyrka och de ca 350 besökarna fick uppleva en härlig stund med tänkvärda ord och stämningsfull musik med baktanken att sprida lite Livslust i höstrusket.

Kvällen inleddes av Cancerstiftelsens ordförande Bengt Martinsson som berättade om det intensiva arbetet stiftelsen lagt ner under året, inte minst på det förebyggande området när det gäller våra levnadsvanor, framför allt kost och fysisk aktivitet.

Maria Ekholm berättade sedan om sig själv och sin forskning inom bröstcancer innan hon fick ta emot sitt stipendium, ett diplom och en vacker blombukett. Därefter var det Fredrik Liedbergs tur och han använde både en gammal hederlig röd telefon med snurrsladd och ett litet provrör när han berättade om urinblåsecancer, arvsmassa och kromosomer. Diplom och blommor fick även Fredrik.

– För nionde gången fullgör vi ikväll en av våra viktigaste uppgifter och det känns väldigt bra att vi den här gången kan medverka till att lindra sjukdomsförloppen för så många drabbade patienter, samtidigt som resurser frigörs inom den hårt ansträngda sjukvården, förklarade Bengt.

– Livet är inte alltid så mysigt, det gäller för oss alla att hjälpa till att göra det mysigt, så gott det nu går, citerade Leif en cancerläkare när han inledde kvällens underhållning. Det vill vi försöka nu.

Den mysfaktorn lyckades verkligen Ingmar Nordström, Yvonne Steen Ohlander och Leif nå upp till den här kvällen. Här är några av inslagen: ”I belive in miracles” eller ”Jag har en dröm” av ABBA, Ture Nermans ”Den vackraste visan om kärleken”, den förlamade Tomas Fogdö: ”Gå inte bara och se ner i gatan, lyft blicken och se mot solen istället”, följt av ”Himlen runt hörnet” och ”Vakna vinterbarn” av Bert Månsson/Lasse Berghagen.

Tomas Sjödin, pastor och författare, med en boktitel ”När löven faller då ser jag längre från vårt kök”, en härlig inställning till livet. Sedan om den vackra regnbågens betydelse, tolkad av Ingmars känsliga saxofon i ”Ovan regnbågen” som fyllde Domkyrkans valv med gåshudsvarning. Pär Lagerqvists ”Det är vackrast när det skymmer” fick bli avrundningen innan de stående ovationerna tog vid.

Att det var en både nöjd och generös publik visade sig när kollekten räknats. Totalt blev det 10 149 kronor till stiftelsens viktiga verksamhet.

Men framför allt, stort tack till alla medverkande som ställer upp för vår stiftelse. Och till dig som ville dela den här fina upplevelsen med våra stipendiater och oss.


Vår ordförande Bengt Martinsson inleder och berättar om stiftelsens arbete under året.


Maria Ekholm, en av årets stipendiater, beskriver sin forskning för publiken i domkyrkan.


En röd telefon får hjälpa till när Fredtik Lidberg berättar hur DNA och RNA ser ut.


Leif Adolfsson gjorde kvällen mysig för publiken i domkyrkan.


Ingmar Nordström och Yvonne Steen Ohlander fyllde domkyrkan med vacker musik.


Fredrik, Maria, Bengt, Leif, Yvonne och Ingmar fick ta emot uppskattande applåder från publiken.