Stipendieutdelning 2022

3 november, 2022


Linn beskriver sin forskning kring huvud- och halscancer.

Hopp, tröst och kärlek, när livet gör sina kullerbyttor

”Att emellanåt bli berörd är viktigt för oss människor. Att känna att något griper tag och går på djupet. Kanske en melodi, några vackra tilltalande ord eller bara något som händer så där plötsligt och oväntat”, så inledde Leif Adolfsson den välbesökta kvällen i Växjö Domkyrka.

Och precis så blev det. Efter att ha tagit emot vårt forskningsstipendium berättade Linn Nilsson om sin forskning kring huvud- och halscancer på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Tuff behandling och svåra, ibland bestående biverkningar. Men det finns hopp.

Leif Adolfsson, Yvonne Steen Ohlander och inte minst Ingmar Nordström, fortsatte kvällen med att beröra oss i ord och toner. Musik och kloka ord kan bli den balans och tröst som vi behöver i livet och den här stunden blev ett kvitto på det.

Det blev en känslosam tur via Thomas Stenströms ”Ser du månen där du är ikväll”, Skorpan och Jonatan i Bröderna Lejonhjärta, Tomas Tranströmer, ”Rör min själ”, Pär Lagerkvist, Mio min Mio till ”Ovan regnbågen” ur filmen Trollkarlen från Oz, där Ingmars saxofon berörde publiken i hjärtat.

”Ovan regnbågen finns ett sagans land, som jag minns från en liten sång jag hört ibland.
Ovan regnbågen där är himlen blå. Varje dröm som du drömmer den skall besannas då.
Jag ville önska till en stjärna, att jag vore bortom mörka skyar. Där sorgen inte finns, dit verkligheten ej kan nå, där lyckan sig förnyar.
Ovan regnbågen fåglar styrt sin färd. Varför skulle ej jag, en dag, finna sagans värld.”

Vi har sällan fått höra så många positiva omdömen från berörda och nöjda besökare som den här kvällen i Växjö Domkyrka. Något som verkar kommit till uttryck i en strid ström av gåvor till vår verksamhet.

Ett stort tack till alla medverkande, Linn, Leif, Yvonne och Ingmar. Tack till Svenska Kyrkan i Växjö för att vi kan göra det här tillsammans. Och framför allt, tack till dig som kom och för alla gåvor vi fått i samband med den här kvällen!


Linn tar emot diplom och blommor av vår ordförande Bengt, inför publiken i domkyrkan.


Leif Adolfsson läser den fina texten till ”Ovan regnbågen..”


Yvonne och Ingmar spelade känslosamt och vackert.


Leif, Yvonne, Bengt, Ingmar och Linn var lika nöjda som publiken med den fina kvällen.