Stipendieutdelning 2023

2 november, 2023


Bengt Martinsson, Cancerstiftelsens ordförande tillsammans med årets stipendiater Josefine Bunke och Magnus Falk.

Kärleksgåva till publiken vid stipendieutdelningen

Det har blivit en tradition som växt sig allt starkare, ceremonin i Växjö Domkyrka i månadsskiftet oktober-november. För 14:de gången delades årets Forsknings- och utvecklingstipendium ut till vår tjugoförsta och tjugoandra stipendiat, Josefine Bunke och Magnus Falk, som fick 250 000 kronor var.
Josefine är specialistläkare på ögonkliniken på lasarettet i Växjö, Magnus är biträdande professor vid Linköpings Universitet.

Tonen för kvällen sattes av Lovisa Pallon som sjöng Py Bäckmans ”Havet”. Efter att kvällens värd Leif Adolfsson hälsat välkommen till Domkyrkan berättade vår stiftelses ordförande Bengt Martinsson om vår verksamhet och valet av stipendiaterna, helt kortfattat, för att raskt övergå till höjdpunkten, överlämnande av diplom och blommor till huvudpersonerna Josefine och Magnus till publikens bifall.

Josefine och Magnus berättade sedan om sina forskningsprojekt kring hudförändringar och vilka positiva effekter vi kan hoppas på. Påtagligt intressant och givande för det stora flertalet i publiken, det märktes.

Minst lika uppskattat blev den mer underhållande delen med ord och tankar som värmer och vacker sång och musik som berör. Leif Adolfsson som höll ihop trådarna, Yvonne Steen Ohlander som ackompanjerade och sjöng, Lena Müller med underbart cellospel och så denne legend som varit med oss genom alla år, 92-årige Ingmar Nordström som trollband publiken med sin saxofon än en gång.

Salut d’amour, The Swan, Ave Maria, Höstens rike, Gässen flytta, Vakna vinterbarn, Höstlöv som faller och Kärleksvals var några av styckena som framfördes.

När Leif som avslutning, överlämnade en symbolisk kärleksgåva till publiken, en strawflower, känd för att vara länge om man sköter den väl och Ingmar kramade ur saxofonen helt när han framförde just ”Strawflower”. Ja, då blev det välförtjänta stående ovationer från en nöjd publik. Så nöjda att de skänkte hela 20 780 kronor i kollekten.

En kväll att minnas när löven faller och man börjar se längre från sitt kök…

Josefine berättarde om sin studie som ska ge svar på om ett dermatoskop kan ge säkrare diagnos vid hudförändringar nära ögonen.

Magnus studie ska ge svar på om AI i form av en app kan vara ett verktyg för en säkrare bedömning av hudcancer i primärvården.

Lovisa inledde kvällen med sång ackompanjerad av Yvonne och Lena.


Yvonne Steen Ohlander, Ingmar Nordström, Leif Adolfsson och Lena Müller bjöd på stämningsfull underhållning.

Ingmar, Lovisa, Leif, Yvonne, Lena, Josefine och Magnus var alla nöjda med den fina kvällen.