Stor gåva från Växjö Lucia

28 februari, 2018
Ett gäng tonårstjejer och pensionärer lussade ihop 202 258 kronor i december 2017

Cancerstiftelsen i Kronobergs län blev inbjudna på en trevlig fika på Askelyckan i Växjö tillsammans med föreningen Växjö Lucia och några av tjejerna som gick i luciatåget. Det blev inte mindre trevligt när en stor symbolisk check överlämnades som visade att insamlingen inbringade hela 202 258 kronor.

– Jag blir helt mållös och rörd över det engagemang och den omtanke det här härliga gänget visar för vår verksamhet, säger Bengt Martinsson, ordförande i stiftelsen.
– Vi hade ingen aning om att det skulle bli så här stort när vi drog igång, menar Violeth Bergström som är initiativtagare och ordförande i Föreningen Växjö Lucia.
Vid fikabordet fanns de fyra pensionärsparen och många tjejer ur luciatåget med lucian Towa Andersson Barck i spetsen. – Det känns helt overkligt att det kunde bli så mycket pengar och att vi tjejer har hjälpt till att fixa detta, skrattar Towa.

Else-Marie och Rolf Göthberg, Anki och Kjell Olsteg, Eiwor och Fred Sjösten tillsammans med Violeth och Uffe Bergström har slitit hårt för att få allt att fungera. I början av året startar planeringen, kontakter tas, kandidater söks, ordna omröstning, öva sånger, boka besök, logistik, mat, utrustning och tusen andra saker.
Tjejerna jobbar intensivt i december, det blir ungefär 80 timmar var på att öva och framträda. 37 luciabesök gjordes på företag och organisationer med 5 avdelningar på lasarettet i Växjö inräknade. Kröning hos landshövdingen och presentationer vid Lakers-match och julskyltningen inte att förglömma. Sammanlagt har nu Växjö Lucia samlat in hela 709 001 kronor på fem år.

– Men bäst av allt är nog ändå att vi tillsammans har väckt liv i den allmänna luciatraditionen här i Växjö. Vi behöver den där ljus- och värmespridaren i decembermörkret och det är många som känner så, det märker vi på gensvaret och alla glada tillrop vi får, avslutar Violeth.