Succé för våra seminarier på MAT2019
Stort intresse för våra seminarier om sambandet mellan levnadsvanor och cancer
Det blev minst sagt succé för våra två seminarier som blev fullsatta till sista stol. Tyvärr kunde inte alla som ville komma in och lyssna, få en plats. Men vi kommer att ha ytterligare ett evenemang i oktober på samma tema, kost, motion, levnadsvanor och cancer, så håll koll.
Vårt seminarium under fredagen riktade sig i första hand till personal inom sjuk-och hälsovård. Det öppnades av Eva Ericsson ordförande i Folkhälsoberedningen och vår ordförande Bengt Martinsson som hälsade välkommen.
Pamela Andersson var den som höll i trådarna och hon inledde seminariet med att kort berätta om sin cancer och hur träningen hade hjälpt henne.
Emily Sonestedt, är medicine doktor och nutritionsepidemiolog. Hon forskar om mat och cancer vid Lunds universitet och berättade om resultatet av en studie där man följt ett stort antal personer under många år för att ta reda på mer om sambandet mellan kostvanor och cancer. Studien började på 1990-talet och heter Malmö Kost Cancer.
Vi fick sedan veta vilka konsekvenser våra val av levnadsvanor leder till. Malin Skogström, allmänläkare och chef för Kunskapscentrum levnadsvanor och sjukdomsprevention, berättade bl.a att en person som inte röker, äter hälsosamt, är fysiskt aktiv och måttlig med alkohol lever i genomsnitt 14 år(!) längre än en person med ohälsosamma levnadsvanor.
Hon skriver gärna ut motion på recept eftersom det påverkar hela kroppen positivt medan en speciell medicin påverkar ett enda sjukdomstillstånd.
Klara Nypelius Standley är dietist och gav oss goda råd om vad vi ska äta och vad vi ska undvika. Forskning visar att minst 30 % av all cancer skulle kunna förebyggas med hälsosamma levnadsvanor. Så vi fick många goda råd för att minska risken för cancer:
Var fysiskt aktiv, håll en hälsosam vikt, ät grönsaker, fukt, bär, baljväxter och fullkorn, begränsa alkoholkonsumtionen och intaget av sötade drycker, ”skräpmat” och processad mat, rött kött och charkuterier, förlita dig inte på kosttillskott.
Vi fick även smaka på flera goda smårätter som kocken Jens Vikingsson bjöd på. Han visade också hur lätt man kan göra sin egen hummus och majonnäs på spadet från kikärtorna. Det tog bara ett par minuter så hade han fixat de godsakerna. Jens har lovat att vi ska få några recept som vi kommer att lägga ut här på hemsidan.
På lördagens seminarium föreläste Klara och Jens igen och Pamela berättade mer ingående hur det var när hon hade trillat ihop på väg att ta en joggingtur och åkt in till sjukhuset och sedan fått veta att hon hade en hjärntumör med allt vad det innebär. Läkaren gav henne högst fem år att leva. Pamela grät ut ordentligt och sedan bestämde hon sig för att träna, träna och träna. Idag har det gått sju år och av tumören finns det inget kvar. En stark berättelse som berörde alla som var där.
Vi från Cancerstiftelsen är glada för att ni var så många som kom fram till vårt bord i Växjö Konserthus och pratade med oss, ställde frågor och delade med er av era egna erfarenheter av cancer.
Vi ses igen i oktober!
Emily Sonestedt som berättar om studien Malmö Kost Cancer, får frågor av Pamela Andersson som är moderator på fredagen.
Malin Skogström föreläste om betydelsen av våra levnadsvanor.
Det är viktigt att ta en paus och röra på sig även när man är på föreläsning.
Klara Nypelius Standley ger goda råd om vad vi ska undvika och vad vi ska äta.
Pamela Andersson inledde sin föreläsning med att visa en film som gjordes när hon fått cancerbeskedet för sju år sedan.
Jens Vikingsson bjöd på härliga vegetariska smakprov.
Det var en strykande åtgång på våra goda röda äpplen.
Översta raden: Klara dietist och föreläsare, Jens kock och föreläsare, Bengt ordförande Cancerstiftelsen.
Nedersta raden: Malin läkare och föreläsare, Angelica Region Kronoberg, Pamela moderator och föreläsare, Emily nutritionsepidemiolog och föreläsare.