Världscancerdagen 2022

8 februari, 2022


Katarina Planhammar Hörberg, kvällen föreläsare.

Det blev en särskilt fin kväll i Skogslyckans kyrka

Enligt traditionen så fick besökarna varsitt ljus att tända när de kom den här mörka regniga fredagskvällen och steg in i värmen i Skogslyckans kyrka. Lite speciellt var det när vi kunde uppmärksamma Världscancerdagen igen, efter förra årets uppehåll.

Publiken välkomnades av Göran Palmquist från Cancerstiftelsen som också presenterade kvällens föreläsare Katarina Planhammar Hörberg.

Katarina är verksamhetschef för onkologen i Växjö och berättade om hur cancervården har fungerat under pandemin.
Ett första fokus när pandemin bröt ut, var patientsäkerheten. Det var ett stort arbete att skapa nya rutiner och det blev dagliga möten som sedan dess fortfarande pågår.
Det gällde även att skydda personalen så att de kunde ta emot och vårda patienterna.

Under pandemin har alla cancerpatienter som sökt vård fått vård, men det saknas besök sett till tidigare års statistik. Detta kommer att bli en utmaning för vården. Det förmodas komma många med symtom på cancer som söker sig till sjukvården igen när alla restriktioner och rädslan för att söka vård är borta. I Kronobergs län handlar det om ca 60 -70 personer.

Efter föreläsningen fick publiken möjlighet att ställa frågor och flera av dem handlade om det nya sjukhuset och onkologkliniken. Tanken är att man där ska kunna samla alla cancerpatienter oavsett cancerdiagnos.
Frågan som ställdes om när vi får ett hospice i Kronobergs län fick svaret att det nu i alla fall finns ett antal platser att tillgå, men när ett hospice kommer går det inte att svara på. Det är en politisk fråga.   

Katarina Hedqvist, som är präst i Skogslyckan liknade den livskris som man kan hamna i efter ett cancerbesked, med stormen som dragit in över länet några dagar tidigare. 
När hon gått en promenad på sin vanliga stig och inte känt igen sig.  Hur landskapet hade förändrats så att man behöver hitta orienteringen igen, då behöver vi varandra.

Marie Lindbom och Torgny Samuelson fyllde kyrkan med sång och musik och publiken fick bland annat höra ”Så skimrande var aldrig havet” och ”Over the rainbow”.

Många berättade för oss, innan de gick hem, att kvällen hade varit särskilt fin och det håller vi med om.


Göran Palmquist Cancerstiftelsen, hälsade välkommen.


Katarina Hedqvist beskrev hur en livskris kan liknas med en storm.


Marie Lindbom och Torgny Samuelson sjöng och spelade.